Sizlere yeni platformumuzda ‘merhaba’ demenin kıvancı içindeyiz. Kısa bir süre sonra bir çeyrek asrı tamamlamış olacağız. Bu çeyrek asır, Türkiye’nin kapalı bir ekonomiden açık bir ekonomiye dönüşmesine ve dünyaya açılmasına tanıklık etti. Döviz bulundurmanın suç sayıldığı bir dönemden tam konvertibiliteye geçildi. İhracatımız, 2-3 milyar dolardan bugünkü 100 milyar doları aşkın seviyesine geldi. Türkiye Avrupa ile Gümrük Birliği’ne girdi. Başka ülkelerde çok ciddi izler bırakabilecek bu değişimler, Türkiye’de halkımızın uyum kabiliyeti, sabır ve çalışkanlığıyla başarıyla atlatıldı. Türkiye’nin küçük ve orta boy işletmeleri, başka ülkelerin yıllarca uyum yardımları aldığı Gümrük Birliği’ne hiçbir destek almadan girdi. İşletmelerimizin karşı karşıya kaldıkları sorunları ve yönetmek zorunda oldukları süreçlerin zorluğunu ifade edebilmek için, bir de bu dönemin yüksek enflasyonun oluşturduğu güvensizlik ve belirsizlik ortamında geçtiğini hatırlatalım. Türkiye bu zorlu süreçte büyümesini sürdürebilmişse, küresel pazarlara uyum sağlayabilmişse, bunda sürekli yeni rekabetçilik olanakları geliştirebilen becerikli iş adamlarımızın ve işletmelerimizin büyük bir rolü vardır. Bu dönemde daha neler oldu? Doğu Blok’u çöktü, Berlin Duvarı yıkıldı, Komünist ekonomiler hızla piyasa ekonomisine evrildi. Kontrollü bir şekilde piyasaya geçen, dünün komünist ülkesi Çin, Dünya’nın en rekabetçi kapitalist ekonomilerinden biri haline geldi. Sınırlar geçirgenleşti, bir bakıma kalktı.
Bu gelişmelerin gerçekleştiği bu çeyrek yüzyılda, 20. yüzyıldan 21. yüzyıla geçişi tamamladık. Tüm bu siyasal ve ekonomik değişikliklerin yanında, yaşanan çok önemli bir değişimi de atlamayalım: Bilişim teknolojilerinin baş döndürücü gelişimi. Çok uzun değil, 15 yıl kadar önce faaliyete başlayan İnternet ağı, günümüzde tüm dünyayı sarmalayan sonsuz bir bilgi deposu ve iletişim ağı haline geldi. Bizler, bu kadar çok değişimi bir arada görebilen bir kuşak olarak çok şanslıyız.
Yukarıda uyum kabiliyetlerinden ve iş becerilerinden övgüyle söz ettiğim iş adamlarımızın ve işletmelerimizin bu sürece uyum sağlamasında Logo Yazılım’ın büyük bir katkısı vardır. Küçük bir bakkal dükkânı işletmek için bile finans uzmanı olmanın gerektiği o yüksek enflasyon günlerinde, girişimcilerimiz, ürünlerimizin sunduğu olanaklarla tüm zorlukların üstünden geldiler. Biz onlar için bilişim teknolojilerini ülkemizin koşullarına ve gereksinimlerine göre yorumladık, hepsi önemli bir ödüle imza atan birbirinden güzel ürünler geliştirdik. Edirne’den Van’a, Bartın’dan Hakkari’ye, Rize’den Muğla’ya ülkemizin her bir köşesinde yüz binlerce küçük, orta ve büyük işletmeye çağdaş teknolojinin nimetlerini sunduk. İşletmelerimizi yüksek enflasyon engelinden atlattık, küreselleşmeye hazırladık. Onlar yurtdışına açıldılar, biz peşlerinden gittik. Milyonlarca Türk vatandaşının bilgisayarla tanışmasına ve onun ustası olmasına yardımcı olduk.
Globalleşen ve bilgi ağırlıklı olan günümüz ekonomisinde de verimliliğin anahtarının “akıllı çalışma” olduğunu söylüyor, büyük ekonomi düşünürü Drucker. Akıllı çalışmanın ise kolay bir tanımı ve tahmin edilebilecek bir sınırı yok. Sürekli gelişmek zorunda olduğumuzun daha kısa bir ifadesi olamazdı. İşletmelerimize “nasıl daha fazla katkıda bulunabiliriz”i ararken Diyalogo yaklaşımını geliştirdik. Diyalogo’nun İnternet’te başarılı olmanın en önemli araçlarından biri olmasını hedefliyoruz.
Diyalogo herkese kendini tanıtabileceği bir profil sayfası ve her işletmeye bir web sitesi yapma olanağı veriyor. Ama bunun yanında etkin bir ilişki motoruna sahip. Sistem sizi iş yapmak isteyebileceğiniz kişilerle tanıştırıyor. İş yapmanın maliyetini düşürüyor, tanışma, deneyim ve paylaşma yoluyla sinerjiler yaratıyor. Bunun yanında, Diyalogo bir bilgilenme ve öğrenme ortamı. Burası işletmelerimizin Dünya’yı daha iyi anlamaları için ihtiyaç duyabilecekleri, özgün veya derleme faydalı bir içerik ve bilgi deposu. Diyalogo küresel ve ulusal düzeyde bir bilgi deposu olmanın yanında yerelliğe de önemli bir vurgu yapacak. İnternet ne kadar sınırları genişletmişse de yaşadığımız ve çalıştığımız yerle varız. Diyalogo’da öğrenecek, tanışacak, bilgi paylaşacak, öğretecek ve öğrenecek, ticaret yapacaksınız. Umuyoruz ki Diyalogo size çağdaş rekabette başarının da anahtarı olacak.
Sonraki yazılarımızda görüşme dileklerimizle...
www.diyablog.diyalogo.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder